Peste 12000 abonati la site
Zilnic apar cursuri noi. Te aşteptăm şi mâine pentru a vedea noutăţile.
PARTENER STRATEGIC
Ascultă LIVE Itsy Bitsy

De-a Arhitectura Talks – ediția a II-a – 07.11.2015

12.11.2015 | Sursa :

Conferință internațională dedicată educației de arhitectură și mediu construit pentru copii

 

Pentru a avea orașe mai sigure, mai frumoase și cu o calitate a vieţii crescută, educația este privită din ce în ce mai mult ca fiind cea mai eficientă investiţie, cu rezultate reale şi consistente, susţinute pe termen lung. Este parte din misiunea noastră să îi învățăm pe copii care este rolul lor în dezvoltarea orașelor de mâine, ca utilizatori şi viitori beneficiari sau investitori ai clădirilor și ai oraşelor. Orașul și siguranța lui este rezultatul activităţilor şi implicării tuturor locuitorilor săi și a lucra în echipă este esențial.

 

La această a doua ediție a „De-a arhitectura Talks” am avut onoarea participării a 11 specialiști în educație de arhitectură pentru copii, toţi membrii ai grupului de lucru „Arhitectura și copiii” al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, veniţi de pe 4 continente, toți având aceeasi viziune: aceea că oraşul şi arhitectura sunt un mediu perfect pentru învăţare şi o materie perfectă pentru studiu în programele şcolare deoarece implică o gamă largă de discipline, de la matematică la arte plastice, de la istorie la sociologie, de la istorie la tehnologie.

 

Exemplele de bună practică din Franța, Suedia, Austria, Germania, Spania, Croația, Egipt, Bulgaria, Turcia, Azerbaijan și Costa Rica, completate de exemplele româneşti, au făcut parte din programul evenimentului desfăşurat pe 7 noiembrie 2015 în Bucureşti, în Sala Amfiteatru a Institutului Cervantes, program la care au participat peste 60 de arhitecţi, învăţători şi alţi specialişti interesaţi de educaţia de arhitectură pentru copii. Am aflat contextul şi provocările desfășurării educației de arhitectură pentru fiecare țară în parte, am descoperit idei noi despre introducerea noțiunilor mediului construit copiilor, am văzut cum arhitectura îi poate stimula chiar și pe copiii cu dizabilități intelectuale, am înțeles rolul studiului artelor și al culturii în dezvoltarea școlarilor.

 

Am plecat inspirați, încrezători în necesitatea muncii noastre, recunoscători voluntarilor arhitecți din România care săptămânal sprijină profesorii la clasele primare şi gimnaziale în joaca serioasă de-a arhitectura a elevilor și cu bucuria că, prin implicarea de 4 ani a Asociației De-a arhitectura, România este parte din această rețea internațională care contribuie la ridicarea nivelului de cunoștințe al copiilor în domeniul locuirii oraşelor.

 

Întâlnirile De-a Arhitectura/De-a Arhitectura Talks este un eveniment desfășurat de Asociaţia De-a Arhitectura, în cadrul unui proiect cultural al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), finanțat de OAR prin taxa de timbru de arhitectură. Pentru că este nevoie ca arhitectura să ajungă la cât mai mulţi copii de diferite grupe de vârstă, într-un mod profesionist, Asociația De-a arhitectura a pregătit în prealabil cadrele didactice și arhitecții care predau în acest an școlar printr-o finanțare a Uniunii Arhitecților din România. Astfel, asociaţiile profesionale ale arhitecţilor contribuie şi prin investiţia în educaţia timpurie la schimbările atât de necesare în societatea noastră.

 

Mulțumiri:

Ordinul Arhitecților din România, filiala București.

Speakerilor: Ewa Struzynska, Suzanne de Laval, Barbara Feller, Heba Safey Eldeen, Magdalina Polinova Rajeva, Elchin Aliyev, Cristina Llorente-Roca, Tezcan Karakus Candan, Mia Roth-Cerina, Corina Drocas, Ioana Ciurea, Hannes Hubrich, Raluca Iacob Pop, Carolina Pizzaro.

 

Asociaţia De-a Arhitectura

Asociaţia De-a Arhitectura a fost înfiinţată în 2013, urmărind dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Numai prin înţelegerea şi asumarea lor de către diverse categorii de public se poate asigura o creştere durabilă a calităţii mediului construit din mediile urbane şi rurale. Noi credem că o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitorii cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor, iar această idee a dat naştere programului cultural-educaţional „De-a arhitectura”.

 

Asociaţia desfăşoară programe educaţionale despre arhitectură şi mediu construit:

- de-a arhitectura în oraşul meu: curs pentru clasele a III-a şi a IV-a

- de-a arhitectura în școala mea: curs pentru clasele a VI-a şi a VII-a

- de-a arhitectura after school: curs pentru after school

- de-a arhitectura mini: curs pentru preşcolari şi şcolari mici

- de-a arhitectura povestită: conferinţe în săptămâna „Şcoala altfel”.

 

în parteneriat cu Radio Itsy Bitsy