Joi, 23 aprilie 2015, la Cinematograful Movieplex din Plaza România se lansează un nou film românesc pentru copii, marca Micile Vedete. „Detectivel la apă” este al treilea episod din seria cu detectivi, o temă sugerată cu insistență de către miile de elevi de la școlile din București care au participat la proiecțiile filmelor pentru copii din cadrul proiectului educațional Caravana Micile Vedete.
Detectivel (Matei Burgui, 9 ani), un as al înotului şi o minte cercetătoare, simte că ceva stă în calea prieteniei sale cu Detectivul Andrei (Andrei Simionescu, 13 ani). Să fie oare noile preocupări ale acestuia? Sau prezenţa tot mai frecventă a diafanei lor colege, asistenta Detectivului (Codruța Dorobanțu, 12 ani)? Ajuns la fața locului pentru a lămuri lucrurile, Detectivel dispare brusc. Deşi ar putea fi vorba de o farsă jucată din răzbunare, pistele încep să fie tot mai neclare, iar Andrei porneşte împreună cu Codruţa în misiunea contra cronometru de salvare a celui mai bun prieten.
“După patru luni de studiu intens si o săptămână întreagă de filmări, copiii noștri merită toată aprecierea. Nu e puțin lucru să faci film după film și să menții același standard ridicat de fiecare dată”, ne mărturisește regizorul scurtmetrajului, Ariana Pendiuc, care are la activ nu mai putin de 5 participări cu peliculele sale la Festivalul de Film de la Cannes.
Ema Pendiuc, producătorul filmului, ne dezvăluie: “Acesta este cel de-al 20-lea film de scurt metraj pentru copii pe care l-am realizat la Școala Micile Vedete, iar joi are loc cea de-a 10-a Premieră a filmelor noastre pentru copii, o ediție aniversară. Cum să nu fii bucuros când cei mici sunt fericiți să vadă rodul muncii lor pe marele ecran, iar părinții și bunicii sunt mândri să pășească alături de ei pe covorul roșu?“
Premiera va avea loc în fața a peste 350 de invitați printre care vor fi prezente cadre didactice, personalități din lumea filmului și reprezentanții partenerilor fără de care elegantul eveniment nu ar fi fost posibil: partenerii gold – Rostar, Hartmann, radio Itsy Bitsy, Vedda, partenerii educaționali – Centrul Cultural Metropolitan, Școala nr. 174 C-tin Brâncuși, partenerii strategici – cinematograful Movieplex, Plaza România, Diverta, cofetaria Ina, Tymbark, Bucovina, partenerii - Splash Academy, Top Production, Pigna, Solaris, Zumbi, Haribo, Reese’s, tipografia Victor, restaurant Sitago, Rao, Serioux, Aquila, Zewa, SCA Care of Life, Halls și partenerii media - revista Bebelu, România Liberă, Cinemagia.ro, eva.ro, Ziarul Oval, Ploiesti TV, Cinefan.ro, 121.ro, copilul.ro, B24Kids, Qbebe, Radio3Net Florian Pitiș, gradinite.com, Observator Cultural, GoKid.ro, melc-codobelc.ro, cursuripentrucopii.ro, suntparinte.ro, Yourway Life and Career Counceling, stiripentrucopii.com, Kidsports.org, Eu, parinte ghemotoc, Grădinița și Școala Rosemary, ActiveCenter.ro, Bonafamilia.ro, Clinica NOVA ORL, Lucky Family.
*****
Școala de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete” este un proiect educațional nonguvernamental, unic în România, care se adresează exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, oferind instrumente de dezvoltare personală și inteligență emoțională prin intermediul a trei discipline inovative, special create și adaptate: Tehnică de filmare, Interpretare și Dicție pentru copii. La 5 ani de la înființare, Școala „Micile Vedete” se mândrește cu un portofoliu de 20 de filme de scurt metraj pentru copii, majoritatea cu teme educative, care au avut importante participări la festivalurile de film pentru copii din Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu, Asia și Australia, dar și peste 40 de apariții ale copiilor în spoturi publicitare, sociale și filme de lung metraj.
Inițiatoarele proiectului, surorile Ariana Pendiuc și Ema Pendiuc – regizor și, respectiv, producător al scurtmetrajelor „Mașina de făcut teme”, „Aventurile Micilor Vedete în parc“, “Micile Vedete descoperă secretul magneților”, „Micile Vedete la Școală”, „Micile Vedete la țară” și „Magda”, selecționate la Festivalul de Film de la Cannes, în 2015, 2014, 2012, 2011 și 2010, au dus numele României peste hotare şi, alături de tânăra echipă de cineaști a școlii, sunt dovada vie că filmul românesc pentru copii a câștigat un loc binemeritat în industria filmului la nivel internațional. Școala Micile Vedete este membră a Centrului Internațional al Filmului pentru Copii și Tineri – CIFEJ, inființat de UNESCO.